阿那亚金山岭中心小镇

Aranya Jinshanling Shanjing LOFT

这里是大山中的小世界,根植在长城山谷中,有远山近邻,质朴而温情。金山岭中心小镇景观的设计目标是在被山环抱的自然场域中构建一个能满足社区公共活动需求的公共空间。通过营造多种尺度的、灵活使用的景观场所,实现并促进人与自然、邻里之间的联系和互动交流,增大人们分享和参与的意愿,进一步激发社区的公共活力;让阿那亚金山岭成为山居生活的温暖家园,让安静的艺术文化气息和温情的邻里烟火气并存。景观设计秉持“纯粹而求极致”的理念,通过对北方山居自然情境的理解,去探索和发掘与其相宜的景观设计语汇。作为山区小镇的公共空间,其必须满足社区群众的使用需求,既不能很野态过于粗犷,也不能沿用城市环境中常用的景观设计元素和手法。力求与山谷自然环境和建筑相协调,在简洁、整体性很强的设计语汇中融入一些拙朴的元素、以呈现出自然的韵味。一方面:不受任何“风格”和“式”的制约,关注点在营造合适且好用的景观空间。另一方面:景观施工落地中设计上不断在做减法,那就保证凝练后的部分能更有品质的呈现。
This is a small world in the mountains rooted in the valley of the Great Wall with distant mountains nearby that are simple yet warm-hearted. The design goal of Jinshanling Central Town Landscape is to build a public space that can meet community public activity needs in a natural field surrounded by mountains. By creating landscape places of various scales that are flexible to use, it realizes and promotes interaction between people and nature and between neighbors to increase people’s willingness to share and participate further stimulate public vitality in communities; let Aranya Jinshanling become a warm home for mountain living where quiet artistic culture coexists with warm neighborhood. The landscape design of the central town in the “mountain valley on the mountaintop” with such a unique natural environment adheres to the concept of “purity and ultimate” and explores and discovers landscape design vocabulary that is suitable for the natural environment of northern mountain dwellings. community, not too wild or too rough, nor can it use landscape design elements and techniques commonly used in urban environments. As a public space in a mountainous town, it must meet the needs of the community, not too wild or too rough, nor can it use landscape design elements and techniques commonly used in urban environments. What we pursue in design is not a gorgeous appearance but to coordinate with the natural environment and architecture of the mountain valley, and integrate some simple elements into a concise and highly integrated design vocabulary to present natural charm. On the one hand: unconstrained by any “style” or “form,” the focus is on creating suitable and usable landscape spaces. On the other hand: in the process of landscape construction, we keep doing subtraction in design, ensuring that the condensed part can be presented with better quality.

业主 Client:

阿那亚

Aranya

建成时间 COMPLETION :

2024

建设地点 location:

河北,承德

Hebei Chengde

Log Out